page-header

مراحل ازدواج

  1. دفتر ازدواج ایرن
    مراجعه به دفتر عقد ایرن و ارائه مدارک لازم جهت دریافت معرفی نامه آزمایشگاه
مدارک لازم (گام اول)

جهت ثبت ازدواج ارائه مدارک زیر به دفتر ازدواج الزامی است:
جهت دریافت معرفی نامه آزمایشگاه به مدارک و اسنادی چون اصل شناسنامه زوجین، اصل کارت ملی، یک قطعه عکس برای معرفی به آزمایشگاه نیاز است.

معرفی نامه آزمایشگاه (گام اول)

جواب آزمایشات زوجین و ارائه گواهی سلامت از آزمایشگاه‌های مجاز برای ثبت ازدواج بر طبق قانون الزامی است. برای مراجعه به آزمایشگاه نیاز به معرفی دفتر عقد دارد.
جهت دریافت آزمایش‌های ضروری برای ثبت ازدواج نیاز است به آزمایشگاه‌های مجازی که دفتر ازدواج معرفی می‌نماید، با در دست داشتن معرفی‌نامه سالن عقد مراجعه کرده و پس از اخذ جواب آزمایش، آن‌ را به دفتر ازدواج تحویل دهند.
برای گرفتن معرفی‌نامه از دفتر عقد اصل شناسنامه و کارت ملی زوجین و یک قطعه عکس 3*4 جدید الزامی است.
توجه: نتیجه آزمایش در مورد عدم بیماری‌های آمیزشی، تالاسمی، و اعتیاد بایدمنفی باشد. همچنین گواهی واکسن کزاز برای زوجه الزامی است که با جواب آزمایش داده می‌شود.

  1. آزمایشگاه های مورد تائید دفتر عقد ایرن
    مراجعه به آزمایشگاه‌های مجاز جهت انجام آزمایشات لازم
درباره آزمایش (گام دوم)

آزمایش‌هایی که قانونا برای ثبت در دفتر ازدواج زوجین لازم است عبارتند از: آزمایش عدم اعتیاد به مواد مخدر که از نمونه ادرار هر دو (مرد و زن) گرفته می‌شود. آزمایش خون از مرد برای تشخیص سلامت او از سفلیس و هپاتیت‌بی وتالاسمی است. تزریق واکسن کزاز برای زوجه.
آزمایش‌های لازم برای زوجین:
گواهی تندرستی زوجین برای ازدواج در آزمایشگاه‌های مجاز صادر می‌گردد که شامل موارد زیر می‌شود:
آزمایش عدم اعتیاد به مواد مخدر و مشتقات تریاک، این آزمایش از روی نمونه ادرار زوجین (مرد و زن هر دو) صورت می‌گیرد. پاسخ آزمایشگاه بایدمنفی باشد.
نکته: مصرف داروهای کدئین‌دار و بعضی از داروهای مسکن موجب اخلال در نتیجه آزمایش می‌شود، ‌لذا حدالامکان 72 ساعت پیش از آزمایش از مصرف داروهای کدئین‌دار خودداری گردد.
آزمایش خون از مرد برای تأیید سلامت وی از بیماری‌های آمیزشی وسیفلیس(1) ، هپاتیت‌بی(2) و تالاسمی(3) صورت می‌گیرد.
واکسن کزاز برای زوجه است که اگر قبلا تزریق نکرده باشد باید در آزمایشگاه تزریق شده و گواهی آن با جواب آزمایش داده شود.
نکته: در آزمایشگاه‌های مجاز علاوه بر انجام آزمایش‌های فوق، جلسه‌ای برایآموزش و مشاوره زوجین ترتیب داده می‌شود که شامل آموزش مسائل جنسی وبهداشت خانواده است، از جمله جلوگیری از بارداری، مراقبت‌های بارداری و مراقبت‌های جنسی، تنظیم خانواده، بهداشت زایمان، مراقبت از نوزاد و کودک و غیره.
(1) سیفلیس یک عفونت منتقله از راه جنسی است که عامل آن یک نوع باکتری می باشد. . در صورت مبتلا شدن یکی از زوجین ، همسر او نیز آلوده خواهد شد. در صورت عدم تشخیص و درمان مناسب و سریع ، این بیماری عوارض بسیاری در پی خواهد داشت ( ضایعات قلبی و عروقی و عصبی و در نهایت مرگ) . علاوه بر این ، مادری که به سیفلیس مبتلاست میتواند جنین خود را نیز آلوده کند و دچار عوارض جبران ناپذیری شود . پس با توجه به تاثیرات آن باکتری مخرب بر سلامت خانواده ، تست VDRL در ایران ، برای آقایان انجام می شود .
(2) هپاتیت یک بیماری ویروسی است که کبد را درگیر می‌کند و باعث التهاب کبد می‌شود. ویروس‌های عامل هپاتیت ، مختلف هستند ( A، B، C ، D، E و … ). هپاتیت ویروسی یکی از عوامل مهم مرگ و میر خصوصا در دوران جوانی و میانسالی می‌باشد. هپاتیت ب شایعترین هپاتیت موجود می‌باشد که می‌تواند از مادر به فرزند منتقل گردد.
(3) تالاسمی یک بیماری ارثی است که در آن مغز استخوان قادر به ساختن هموگلوبین به مقدار کافی نمی باشد. هموگلوبین نام ماده ای در خون است که سلولهای قرمز خون به وسیله آن اکسیژن را به قسمتهای مختلف بدن می رساند.
تالاسمی دو نوع است: مینور و ماژور
تالاسمی مینور : این تالاسمی در علم پزشکی به عنوان بیماری تلقی نشده و فرد مبتلا به آن به راحتی می تواند به زندگی شخصی خود ادامه دهد. مشکل این افراد زمانی بروز می نماید که با فردی ازدواج نمایند که او هم تالاسمی مینور دارد. در این حالت 25 درصد احتمال دارد که فرزند آنها با بیماری تالاسمی ماژور به دنیا بیاید.
تالاسمی ماژور : در تالاسمی ماژور فرد به دلیل اختلال در هموگلوبین بدنش به کم خونی شدید مبتلا می گردد و به همین دلیل درگیر مشکلاتی چون پوکی استخوان، اختلال عملکرد غدد داخلی مانند لوزالمعده و بروز دیابت، مشکلات قلبی عروقی، مشکلات گوارشی و… می گردد. بر این اساس معمولاً طول عمر این افراد کوتاهتر از افراد معمولی می باشد.

اسامی آزمایشگاه‌های مجاز (گام دوم)

برای اخذ گواهی تندرستی مبنی بر سلامتی زوجین از بیماری‌های مربوط به ازدواج و عدم اعتیاد و تالاسمی لازم است زوجین به یکی از آزمایشگاه‌های مورد تأیید وزارت بهداشت مراجعه نموده و گواهی مورد نظر را بگیرند. لیست این آزمایشگاه‌ها در دفتر ازدواج انتخابی برای مراسم تان موجود است، که در ذیل به موارد آن اشاره می‌شود:
1 طالقانی 22678373 خیابان دکتر شریعتی نرسیده به میدان قدس
2 دگمه چی 22525140 بزرگراه رسالت خیابان کرمان جنوبی نرسیده به گلبرگ
3 نورسعادت 55578639 خیابان بهشت نبش دیوان عدالت اداری
4 سلامت 55639723 ضلع جنوبی پارک شهر خیابان بهشت نبش خیابان خیام
5 هاشمی نژاد 55708081 خیابان قزوین دوراهی قپان
6 نامجو 77544732 میدان گرگان پایین تر از کلانتری کوچه تیموری
7 خواجه نوری 77509906 دروازه شمیران ضلع شمالی میدان ابن سینا
8 فرمانفرماییان 66924138 خیابان جمهوری خیابان آذربایجان بین گلشن و باستان
9 فاضل 88961247 بلوار کشاورز خیابان دهکده خیابان سازمان آب
10 تقوی 33564646 خیابان ایران خیابان پور زرگری
11 یافت آباد 66806322 خیابان یافت آباد میدان الغدیر
12 ولیعصر 66224755 شهرک ولیعصر خیابان شهید بهرامی
13 تهرانسر 44506655 تهرانسر بلوار نیلوفر مرکز بهداشتی کریم
14 صبارو 88033587 ونك بعد از دانشگاه الزهرا خ مجيدپور پ 204
15 احمدي 77543086 خيابان دماوند ابتداي خيابان شهيد فتحناني خ كهن
16 ارشاد 22221543 روبروی حسینیه ارشاد کوچه هدیه
دقت فرمائید:
حداقل 72ساعت قبل از آزمایش از مصرف داروهای کدئین‌دار خودداری گردد.
جواب آزمایش از تاریخ صدور آزمایشگاه فقط یک ماه اعتبار دارد.
علاوه بر آزمایشگاه‌های فوق هر آزمایشگاهی که در هر شهرستانی با مجوز وزارت بهداشت برای امر ازدواج تعیین شده باشد برای ارائه به دفتر عقد کفایت می‌کند.

  1. حضور مجدد در دفتر ازدواج ایرن
    جهت تکمیل مدارک و تعیین زمان عقد
مدارک لازم (گام سوم)

مدارک مورد نیاز ثبت ازدواج جهت ارائه به دفتر عقد:
اصل شناسنامه زوجین به همراه یک برگ کپی صفحه اول و دوم و صفحه توضیحات آن اگر داشته باشد.
اصل کارت ملی زوجین به همراه یک برگ کپی از دو طرف کارت.
جواب آزمایش (که بیش از یکماه از تاریخ آن نگذشته باشد).
اصل شناسنامه پدر عروس (برای ازدواج دوشیزه)
آدرس پستی محل سکونت زوجین به همراه کد پستی آنها.
توضیحات دیگر:
در صورت فوت پدر زوجه ارائه مدرک مثبته آن الزامی است. (اصل گواهی فوتنامه و کپی آن یا اصل شناسنامه باطل شده و کپی آن)
حضور ولی زوجه باکره (دوشیزه) برای ثبت عقد الزامی است که باید با اصل شناسنامه خود در دفتر ازدواج حاضر گردد. در صورت داشتن وکالتنامه محضری از ولی زوجه ارائه اصل آن الزامی است.
اگر زوجه سابقه ازدواج قبلی داشته، ارائه اصل طلاقنامه الزامی است و اگر همسر قبلی فوت شده باشد ارائه فوتنامه او لازم است.
اگر مردی با داشتن همسر اول قصد ثبت ازدواج دوم را داشته باشد ارائه حکم دادگاه مبنی بر اجازه ثبت ازدواج دوم الزامی است.
اگر مرد یا زن ایرانی قصد ازدواج با ملیت غیر ایراتی را داشته باشند، علاوه بر مدارک فوق به این مدارک هم نیاز هست: 1. اقرارنامه تشرف به اسلام 2. پروانه اقامت ازدواجی از نیروی انتظامی 3.پروانه زناشوئی از وزارت کشور.

تعیین زمان عقد (گام سوم)

تعیین زمان عقد به عهده عروس و داماد و خانواده‌های ایشان می‌باشد، که با هماهنگی دفتر عقد در ساعت مشخصی معین می‌گردد. بعد از تعیین آن تغییر آن در فرصت مقتضی با هماهنگی دفتر ازدواج در صورت امکان صورت می‌گیرد.
پس از تکمیل مدارک و اخذ جواب آزمایش برای تعیین زمان حضور در دفتر ازدواج برای ثبت عقد و اجرای خطبه عقد با دفتر هماهنگ می‌گردد.
زمان ثبت عقد می‌تواند در ایام پنجشنبه و جمعه و ایام تعطیل تعیین گردد. بدیهی است قبلا با محضر عقد ایرن هماهنگ گشته و وقت قبلی تنظیم گردد.
زمان تعیین شده برای ثبت عقد یک ساعت است، بخشی از این زمان برای اجرای مراسم عقد از جمله عقد اسلامی و آریایی و بخشی نیز برای پذیرایی و ساز و دهل می‌باشد. ثبت عقد با وارد کردن مشخصات زوجین، مقدار مهریه،نحوه پرداخت مهریه، و مشخصات شهود و معرفین در دفتر دفتر ازدواج شروع شده و با اخذ امضاء از زوجین، شهود و معرفین به پایان می‌رسد.
حضور در وقت
حضور به موقع زوجین و پدر زوجه و شهود و معرفین در دفتر ازدواج الزامی است. تأخیر در وقت موجبتضییع وقت خود زوجین و سایر مزدوجین و دفترخانه خواهد بود، لذا اکیدا تقاضای حضور به موقع در سالن عقد را داریم. (قبلا محاسبه زمان ترافیک و مشکلات را بنمائید)
مسئولیت تأخیر و عدم حضور به موقع در دفتر ازدواج بر عهده زوجین بوده و محضر عقد مسئولیتی در این مورد نداشته و در صورت آماده بودن مزدوجین بعدی ثبت عقد ایشان مقدم خواهد شد.
تغییر زمان عقد
در صورت انصراف یا جابجائی وقت قبلی حداقل پنچ روز قبل از وقت به دفتر عقد اعلام کرده و هماهنگی‌های لازم را انجام دهید.
وقت جدید در صورتی تعیین می‌گردد که معارض با وقت دیگری نبوده و از طرف سالن عقد بلا مانع بوده باشد.

  1. حضور در دفتر ازدواج ایرن برای ثبت عقد
    حضور زوجین، ولی زوجه اگر زوجه دوشیزه باشد، و سه نفر شاهد و معرف برای ثبت عقد الزامی می‌باشد.
درباره ولی زوجه (گام چهارم)

ثبت ازدواج قانونی و اجرایصیغه عقد دوشیزگان (زوجه باکره) با اجازه ولی ایشان صورت خواهد گرفت.
ولی زوجه پدر او و جدّ پدری او می‌باشد. که در موقع ثبت و اجرای عقد باید با اصل شناسنامه حاضر شده و اجازه ازدواج دخترش را بدهد.
اگر ولی زوجه در قید حیات نبوده باید اصل و کپی فوتنامه او را به محضر عقد ارائه دهند. در این صورت لزوم اذن ولی در ازدواج زوجه ساقط می‌گردد.
ولی زوجه می‌تواند برای اذن ازدواج دخترش به شخص دیگری وکالت دهد که در این صورت حضور وکیل با اصل وکالت‌نامه رسمی در محضر عقد الزامی است.
نکته:
در مواردی که حضور ولی زوجه ممکن نبوده و وکالت هم نتواند دهد، زوجه با اخذ مجوز از دادگاه صالحه می‌تواند ازدواج نماید.
همچنین در مواردی که پدری مخالف ازدواج دخترش با زوج بوده و زوجه اصرار به ازدواج با او داشته باشد با اخذ مجوز از دادگاه می‌تواند علی رغم مخالفت پدر با زوج مورد نظر خود ازدواج نماید.

  1. ثبت عقد و اجرای صیغه در سالن ازدواج ایرن
    برای پرهیز از اشتباه و بروز خطا در ثبت مراعات شرایط دفتر ازدواج الزامی است.
  1. تحویل عقدنامه و مدارک از دفتر عقد ایرن
    در هنگام دریافت سند نکاحیه و شناسنامه‌ها و کارت ملی به زوجی از جانب دفتر عقد ، دقت گردد که اشتباهی در ثبت رخ نداده باشد.